woensdag 1 juli 2009

Ding 21

tja, die goeie ouwe catalogus gaat verdwijnen??!!. Dat moet ik nog zien. Ik denk dat de catalogus met standaard vormen van beschrijvingen altijd zal blijven als vaste vorm waarin het mediabestand beschreven wordt en via welke weg altijd toegang verkregen kan worden naar boeken en andere media.
MAAR: De intuïtieve zoekmethodes, de associatieve zoekweg, het zelf toevoegen van tags maakt een catalogus, en maakt een collectie op heel andere manieren toegankelijk, het wordt leuk, het wordt levendig, interessanter. Het hoeft niet per se beter te zijn: het blijft een belangrijke taak voor een bibliothecaris een collectie toegankelijk te maken en te houden. Bibliothecarissen weten bv dat als je een te grote collectie gaat pimmen een aantal onderwerpen en deel onderwerpen niet of moeilijk zijn terug te vinden. Voor een leek ziet het er wél heel toegankelijk uit.

Maar: het neemt niet weg dat het leuk spelen en ontdekken is met die aquabrowsers, met de verschillende zoekwegen van OBA. Als voorbeeld heb ik genomen: zoek titels, romans, over het leven van jongeren, voor een leeskring. De ruime zoekweg gaf veel minder resultaat dan de geavanceerde zoekweg bij OBA. Toch heb ik een aantal interessante titels gevonden door maar wat tags in te tikken.
Mensen vinden het prettig in een bibliotheek rond te snuffelen, op ideeën gebracht te worden, tips te krijgen. En daarnaast is het prettig dat er een systeem is waarin de collectie is ondergebracht zodat ook gericht zoeken mogelijk is. Het is mooi dat internet nu ook voor de catalogus de eerste snuffel/tips/idee methode mogelijk maakt.
Anke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten